San Diego – pláže aj kúsok Mexika

San Diego, USA

Roadtrip po západnom pobreží USA (3. časť)

Po San Franciscu a Los Angeles sa našou ďalšou zastávkou stalo San Diego.

Los Angeles do San Diega sme uháňali širokánskou 7-prúdovou diaľnicou. Úplne najviac som si užívala jazdu v tzv. car pool. Ide o ľavý zrýchlený pruh, v ktorom môžu jazdiť iba autá, ktoré majú dvoch a viacerých pasažierov. Páčilo sa mi tiež, že autá môžete predbiehať z hociktorej strany, takže brázdite z pruhu do pruhu.

No a potom sme dorazili do San Diega. Je to mesto, ktoré určite stojí aspoň za jednodňovú návštevu. My sme tu strávili takmer týždeň návštevou našich priateľov, takže sme mali možnosť spoznať aj typický rodinný kalifornský život. 

Ocean Beach Pier, San Diego
Ocean Beach Pier, San Diego

https://www.instagram.com/p/Br1X77Lg6Ks/

Rodinné štvrte San Diega

Najviac sme sa pohybovali v štvrti HillcrestNorth Park, ktoré sú plné malých obchodíkov s knihami, oblečením a platňami, hipsterskými reštauráciami, barmi a kaviarňami, kaderníctvami ako vystrihnutými z filmu a nájdete tu aj oldschoolové kino.

Hoci je San Diego druhé najväčšie mesto Kalifornie, nie je to vôbec cítiť. Skladá sa totiž z jednotlivých štvrtí, ktoré sú akoby samostatnými mestečkami, v ktorých nájdete všetko, čo potrebujete. Krásne parky pre deti aj psíkov, rodinného zubára či obchodíky od výmyslu sveta. A žiadne supermarkety či obchodné domy. (Tie majú svoje vlastné štvrte.) Iba nízka zástavba budov a rodinných domov. Samozrejme, v centre mesta sa k nebu týčia mrakodrapy. No v ostatných štvrtiach ich nenájdete.

https://www.instagram.com/p/Br3Kz5-gf35/

Little Italy

V jeden večer sme sa vybrali na degustáciu pív do časti Little Italy. Každých päť minút nám nad hlavou prelietali lietadlá, ktoré pristávali na neďalekom letisku. Mala som pocit, že sa ich môžem dotknúť rukou. Neviem, ako sa s týmto faktom vysporadúvajú ľudia, ktorí v tejto časti bývajú, ale asi sú zvyknutí.

V iný deň sme zastavili v štvrti zvanej Liberty Station, ktorá bola v minulosti vojenskou základňou. Dnes je z nej tržnica, obchodíky, dokonca aj škola. Je tu tiež príjemná promenáda, z ktorej máte výhľad na siluetu mesta a letisko.

Liberty Station, San Diego
Liberty Station, San Diego

San Diego a Balboa Park

Jedinečným miestom je Balboa Park. Park s obrovskými stromami, po ktorých behajú veveričky. Nájdete tu obrovskú ZOO, divadlá (jedno z nich je replikou londýnskeho The Globe), botanickú záhradu, 17 múzeí a dedinu s domčekmi európskych štátov. Park má dokonca aj lanovku.

Do dedinky sme však nakoniec nešli, je tam však vraj česko-slovenská chalúpka. Medzi múzeami sa človek odrazu cíti, že nie je v USA, ale v nejakom španielskom či juhoamerickom mestečku. Uprostred námestia môžete v jazierku pozorovať korytnačky a kačky. No v tom uvidíte typický americký vianočný stromček a to vás vráti do reality.

Balboa Park, San Diego
Balboa Park, San Diego

Najkrajšou časťou mesta sú jednoznačne opäť pláže a výhľady na Tichý oceán. Veľké vlny, móla, promenády a surferi. Pláží je tu požehnane, my sme navštívili tri z nich. Mission, PacificOcean Beach a zastavili sme sa aj pri útesoch Sunset Cliffs. Oceán je tu naozaj úžasný a pozerať naň by som sa dokázala hodiny.

https://www.instagram.com/p/Br9UI_7gqfu/

Závan histórie aj kúsok Mexika – aj to je San Diego

Veľmi zaujímavou časťou je aj Staré mesto, ktoré by ste zbytočne hľadali v dnešnom centre. Má silný nádych Mexika, ktoré je hneď za rohom, v neďalekej Tijuane. Tam sme sa, bohužiaľ, nedostali, lebo Trump sa akurát v tom čase rozhodol spustiť vládny shutdown a zatvoriť hranice.

Staré mesto je však tiež plné mexickej atmosféry a hoci sme to neplánovali, nakoniec sme v ňom strávili celý deň. Túlali sme sa po obchodíkoch, mini múzeách, ochutnávali ovocie posypaného paprikou zvanou pico, limetkovou šťavou a soľou.

Mexická atmosféra nás preniesla do úplne iného sveta a vďaka múzeám sme sa ocitli aj v inom storočí. V San Diegu môžete ochutnať akúkoľvek svetovú kuchyňu, no mojou najobľúbenejšou je práve tá mexická. Dali sme si tacos, quesadillu, burrito aj nachos, ktoré sa tu volajú chips and salsa. Oblizovali sme sa aj za ušami.

Po týždni strávenom v San Diegu sme sa vybrali do Yucca Valley a Las Vegas.

Prejsť na 4. časť roadtripu – Las Vegas Yucca Valley.

San Diego – pláže aj kúsok Mexika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top