Niečo sa končí, niečo sa začína

Niečo sa končí, niečo sa začína

Držíte v rukách posledné tlačené číslo DOBREJ ŠKOLY. Po desiatich úspešných ročníkoch sa mi to nepíše celkom ľahko, ale život je zmena. Už nie sme ďalej schopní finančne utiahnuť tlač a distribúciu, ktoré stáli ročne asi 25 000 eur.

Napriek tomu sa nechceme len tak vzdať. DOBRÁ ŠKOLA predstavuje istý špecifický pohľad na otázky výchovy a vzdelávania, ktorý má na Slovensku mnoho prívržencov. Bola by škoda, keby tento pohľad a tento hlas celkom zmizol z verejných diskusií o školstve. Rozhodli sme sa preto vyskúšať finančne menej náročný, no v slovenských pomeroch neobvyklý model: DOBRÁ ŠKOLA bude vychádzať naďalej, ale iba v elektronickej podobe ako PDF. Nie je to celkom náš výmysel, sám odoberám niekoľko zahraničných časopisov v tomto formáte. Táto zmena zároveň otvára priestor na viacero ďalších zmien. Hádam vás potešia.

Tou prvou je, že môžeme prejsť do farby. Dvojfarebnosť časopisu bola diktovaná najmä snahou znížiť náklady na tlač. Keď nebude žiadna tlač, netreba na nej šetriť. Od septembra bude teda DOBRÁ ŠKOLA plnofarebná.

Druhá zmena sa týka periodicity. Náš časopis bol doposiaľ mesačníkom. Aj preto, že pri dvojtýždenníku by stála tlač a distribúcia 50 000 eur ročne namiesto 25 000. Keď nebude žiadna tlač, môže pokojne nebyť aj dvakrát mesačne. Od septembra bude teda DOBRÁ ŠKOLA dvojtýždenníkom.

Tretia zmena sa týka ceny. Doposiaľ sme časopis predávali, pretože náklady na jeho výrobu boli vysoké a bez predplatného by sme neboli bývali schopní ich pokryť. Malo to však aj odvrátenú stranu: od mnohých škôl sme počuli, že sa im síce časopis páči, ale že naň nemajú peniaze. Rozhodli sme sa preto pre riskantný krok. Od septembra bude DOBRÁ ŠKOLA zadarmo.

Zároveň zavádzame dobrovoľné predplatné a dúfame, že aspoň časť našich čitateľov nás finančne podporí. Na oplátku ponúkame každému, kto časopis podporí aspoň 10 eurami na rok, prístup do webového archívu so všetkými číslami DOBREJ ŠKOLY, ktoré za 10 rokov vyšli.

A to ešte stále nie je všetko! Dali sme si v redakcii záväzok, že po dlhom váhaní a prešľapovaní na mieste konečne zmobilizujeme sily a od septembra bude mať DOBRÁ ŠKOLA nový, moderný web.

S takýmito plánmi vstúpime do ďalšieho školského roka. Ak chcete pomôcť udržať náš časopis pri živote, zaregistrujte sa na našej stránke www.casopisdobraskola.sk pre odber PDF. Počet abonentov bude rozhodujúcim faktorom, ktorý rozhodne o budúcnosti DOBREJ ŠKOLY.

Niečo sa končí, niečo sa začína

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top