San Francisco – mesto hipíkov

Painted Ladies, San Francisco

Roadtrip po západnom pobreží USA (1. časť)

Tony mi raz povedal, že ak by si mohol vybrať jedno mesto, kde by chcel žiť, bolo by to San Francisco. Ja som toto mesto nikdy nemala na wishliste, a možno práve preto ma v mnohom príjemne prekvapilo, no aj trochu negatívne zaskočilo. Ale poďme pekne po poriadku. 

https://www.instagram.com/p/BrseriBgMDU/

San Francisco a Golden Gate

Keď sa do San Francisca blížite diaľnicou, máte pocit, že vchádzate do obyčajného, nie veľmi veľkého mesta. Víta vás totiž prevažne zástavba rodinných domov – takých tých farebných, ktoré poznáte z filmov a seriálov. Samozrejme, odrazu sa ocitnete v zápche. San Francisco je zápchami známe. Pomaly sa vlečiete popri parku a domoch a odrazu sa pred vami vynorí… Áno, oranžová konštrukcia slávneho mosta. Niekde som čítala, že Golden Gate patrí medzi 25 must see pamiatok sveta a už viem prečo. Keď sa moja maminka rozplakala v katedrále Notre Dame v Paríži, prišlo mi to veľmi milé, no keď som zočila Golden Gate pochopila som ju.

Golden Gate jednoducho nadchýna a človek sa naň nevie prestať pozerať. Asi preto je okolo neho niekoľko vyhliadkových bodov, z ktorých si môžete urobiť krásne fotky alebo sa len tak kochať pohľadom na túto obrovskú konštrukciu nad Tichým oceánom. Ak naozaj túžite po krásnych fotkách, príďte sem až popoludní, ideálne pri západe slnka. Slnko totiž budete mať za chrbtom a nádherne sa bude hrať s oranžovým mostom. 

https://www.instagram.com/p/BrrDXl0g4oZ/

San Fracisco a jeho nádherné Muir Woods

Možno nie každý vám povie, aby ste pri návšteve tohto mesta zašli aj do prírodného parku Muir Woods. Ja vám však hovorím, určite ho nevynechajte. Nie je možné dostať sa doň hromadnou dopravou, musíte mať auto. To sa však dá prenajať alebo si môžete vziať Uber, ktorý vás sem odvezie. Existuje aj shuttle bus, ktorý sem premáva, avšak musíte si ho objednať v predstihu.

Muir Woods
Muir Woods

Muir Woods sa nachádzajú asi 20 kilometrov za mestom, no ponúkajú nezabudnuteľný zážitok. Obrovské stromy týčiace sa do výšky, krásne vybudované chodníčky s citom pre vkus a prírodu, potôčik a ticho. Na návštevu si vyhraďte aspoň hodinu. Cestou sa môžete zastaviť aj na pláži Muir Beach. Stretnete tu najmä rodiny s deťmi na pikniku a surferov. My sme sa tu zastavili, kým sme čakali na parkovacie miesto pred Muir Woods

Muir Beach,San Francisco
Muir Beach pri San Franciscu

San Francisco – raj bezdomovcov?

Plný dojmov sme sa ubytovali takmer v centre mesta – v moteli. Hotely sú v tomto meste neuveriteľne drahé. Motel však môže byť pre vás skvelým filmovým zážitkom. Sú to pre také tie budovy s vonkajším schodišťom a balkónmi, z ktorých vojdete priamo do izby s kúpeľňou. Problémom bolo, že celý čas som si spomínala len na filmy s kriminálnou zápletkou alebo na vraždiaceho Javiera Bardema z filmu Táto krajina nie je pre starých. 

Hlavný bod programu však prišiel až večer. Na ulici sa ozývali výkriky a všelijaké čudné zvuky, ráno sme našli dvoch chlapíkov spať na schodoch. Vtedy sme pochopili, prečo nám slečna na recepcii hovorila, aby sme v aute nič nenechali, lebo ráno budeme mať rozbité okná. San Francisco je mesto veľmi priateľské k ľuďom bez domova. Jednak príjemnou celoročnou klímou, ale aj tým, že ich spoločnosť akceptuje. Na druhej strane som sa veľakrát necítila na ulici úplne bezpečne. Najmä pri prechádzaní štvrťou Tenderloin. Až večer nám kamarát písal, aby sme sa tejto štvrti vyhli, pretože je plná čudných indivíduí. Neskoro! Už sme absolvovali aj tento zážitok.

V uliciach San Francisca
V uliciach San Francisca

Štvrte Castro a Haigh-Ashbury

Zvyšok mesta je však pomerne príjemný, plný farieb, voľnosti v obliekaní. Stretnete tu napríklad Santu s pani Santovou na skatetboarde a o chvíľu jedného z troch kráľov, ako kočíkuje svoju čivavu. Mojou najobľúbenejšou časťou sa však stala štvrť Castro, ktorá je typická gay komunitou. Jej atmosféra je veľmi pohodová, divadlo Castro je krásne, všade to žiari dúhovými farbami, na chodníku sú medailóny spisovateľov a známych osobností. Ľudia sú milí a priateľskí.

Štvrť Castro, San Francisco
Štvrť Castro v San Franciscu

Castra sme sa električkou presunuli do štvrte Haigh-Ashbury, ktorá zase dýcha atmosférou hippies. Vôňa marihuany tu má silnejšiu koncentráciu než v iných častiach mesta, aj podivných týpkov je tu požehnane. Nachádza sa tu aj chrám milovníkov platní Amoeba. Aj my sme si tu ukoristili pár skvelých kúskov. Potom sme sa rozhodli túlať pomedzi úžasné viktoriánske domy až sme sa zatúlali k Painted Ladies, ktoré patria k jednému zo symbolov San Francisca. Domy to nie sú o nič krajšie než iné v tomto meste. Dokonca by som povedala, že sme videli krajšie, no v kombinácii so scenériou v pozadí majú niečo do seba. Okrem toho je hneď pri nich úžasný dog-friendly park.

https://www.instagram.com/p/BrwC5-xAPrE/

Nie je električka ako električka

Po San Franciscu je najlepšie pohybovať sa električkou a peši. Ideálnou verziou je kúpiť si jednodňový lístok cez aplikáciou Munimobile za 12 dolárov. Keby ste sa aj rozhodli viac sa prechádzať, určite sa aspoň raz treba previesť slávnou cable car do kopca a z kopca. Ak budete mať šťastie na veselého šoféra, na túto jazdu len tak nezabudnete. Ten náš vykrikoval po španielsky a zabával všetkých cestujúcich. Jazdu sme si užili, stojac na kraji električky s vetrom vo vlasoch a chvíľu som mala pocit, že sa veziem na horskej dráhe. 

https://www.instagram.com/p/Br0T3gcgn74/

Mólo Pier 39 a tulene

Určite sa pristavte aj pri najkľukatejšej ulici sveta, ktorou je Lombard Street. Z jej vrchu budete mať výborný výhľad na väzenie Alcatraz uprostred oceánu. Napriek tomu, že mnoho ľudí mi jeho návštevu odporúčalo, rozhodli sme sa odložiť ju na inokedy. Ak by ste však toto väzenie chceli navštíviť, nezabudnite si včas kúpiť lístky. Často majú totiž vypredané dlho dopredu. V zime však predávali lístky v prístave Fishermen’s Warf aj na nasledujúci deň. Hneď vedľa prístavu, v ktorom určite ochutnajte krabí chowder, môžete navštíviť známe mólo Pier 39. Má atmosféru zábavného parku s obchodíkmi a je plné turistov. Avšak môžete tu pozorovať tulene, ktoré sa vyhrievajú na slnku. Majú tu svoje útočište a pokoj a aj preto sa ich tu objavuje rekordný počet. 

Mólo Pier 39, San Francisco
Mólo Pier 39

Ak zatúžite po zmene atmosféry a scenérie, vyberte sa do štvrte
China town. Budete mať pocit, že ste odrazu v inej krajine. Občas budete mať dokonca problém dohovoriť sa anglicky. Exotické vône, sošky zo zlata či slonoviny, lacné suveníry a výborné jedlo. Radšej však neriešte, čo vlastne jete, všetko chutí výborne a podrobnosti je lepšie nevedieť. Najmä nie po tom, ako som videla po ovocí a zelenine v obchode behať mačku. 

Krabí chowder
Krabí chowder

Pomáda a jukebox

Napriek tomu, že v Amerike môžete jesť akúkoľvek kuchyňu, ja som sa rozhodla skúsiť aj tú typickú americkú. A tak sme vždy ráno zamierili do reštaurácie v retro štýle s raňajkovým menu, ktoré väčšinou pozostáva z vajíčok, slaniny a toastu. Alebo ste si mohli objednať tzv. combo. V takom prípade vám k vajíčkam so slaninkou prihodili ešte waffle či palacinky s javorovým sirupom. Mne osobne táto kombinácia sladkého a slaného zachutila tak, že po celé tri týždne nášho roadtripu som na raňajky nejedla nič iné. K tomu káva, ktorú vám do šálky každú chvíľu dolieva čašníčka v úžasnej zásterke a rovnošate ako z filmu Pomáda.

Americké raňajky
Americké raňajky

No a najviac som sa zamilovala do retro jukeboxov, do ktorých keď vložíte jeden dolár, môžete si vybrať štyri pesničky. Potom už len sledujete ako sa v jukeboxe prehadzujú platne a z reprákov hrá Johny Cash.

So San Franciscom je ideálne rozlúčiť sa výhľadom z Twin Peaks. Nám sa to však, bohužiaľ, nepodarilo, pretože bolo zamračené a hmla. A to je tiež súčasťou klímy tohto mesta. Takže možno niekedy nabudúce.

Prejsť na 2. časť roadtripu – Los Angeles.

San Francisco – mesto hipíkov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top