Červená kapusta na chémii

chemický pokus

Tento jednoduchý chemický pokus si môžeme urobiť pomocou bežne dostupných potravín a látok

Potrebujeme: nádobu na varenie, sódu bikarbónu, ocot, saponát, citrónovú šťavu, výluh z listov červenej kapusty, skúmavky alebo malé čisté nádobky s objemom 1dcl.

Postup:  Do nádoby  na varenie nakrájame 3 listy červenej kapusty, zalejeme vodou a varíme 10 minút. Pomocou filtračnej aparatúry alebo sitka výluh prefiltrujeme do čistej nádoby.

Do nádoby s 0,5 dcl octu postupne začneme prilievať výluh z červenej kapusty. Rovnaký postup aplikujeme aj v prípade vodného roztoku sódy bikarbóny, saponátu a citrónovej šťavy. Ďalej môžeme využiť na otestovanie pH mlieko, prípadne alkohol. Sledujeme farebnú zmenu výluhu po pridaní do pripravených tekutín. Posudzujeme, či ide o látku kyslého alebo zásaditého charakteru.

Červená kapusta obsahuje látky zvané antokyaníny. Tieto látky spôsobujú, že sa výluh z červenej kapusty pri pH 0 – 6 zafarbí do rôznych odtieňov červenej. Pri pH 6 je výluh fialový, pri pH 7 má modrú farbu, pri pH 7 až 10 modrozelenú, pri pH 10 – 12 zelenú a pri pH nad 12 postupne blednúcu olivovo zelenú až žltú. 

Pokus dlho neodkladajte, výluh červenej kapusty má trvanlivosť len niekoľko dní.

D. RICHTER, M. ZAJAČEK
animátori tábora Zvedavých vedcov
www.amavet.sk, www.zvedavivedci.sk

Červená kapusta na chémii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top