Kyjev – mesto plné prekvapení

Na návšteve u ukrajinských susedov, o ktorých sa zaujímame žalostne málo. Kyjev je mesto, ktorú musíte navštíviť.

Keďže okrem Ukrajiny som už navštívila niekoľkokrát všetkých našich susedov, rozhodla som sa, že je čas spoznať Kyjev. Z Bratislavy lieta na letisko Zhuliany nízkonákladovka Wizzair za viac než priaznivé ceny. Z letiska si zase môžete vziať Uber a v centre mesta ste za 4 eurá. Keďže sme boli partia 5 kamarátov, ubytovali sme sa v trojizbovom byte priamo na najznámejšou námestí – na Majdane. Táto centrálna poloha zabezpečuje, že to máte blízko k všetkým dôležitým pamiatkam. Na svoje si v Kyjeve prídu milovníci histórie aj cirkevných budov, milovníci jedla aj nočného života.

Základné informácie a zaujímavosti o Kyjeve

  • Kyjev je hlavným a najväčším mestom Ukrajiny. A má takmer 4 milióny obyvateľov.
  • Kyjevom preteká rieka Dneper a historické centrum sa nachádza na pahorkoch nad jej pravým brehom.
  • Podľa legendy založili Kyjev traja bratia, a to tak, že si postavili hrady na troch okolitých pahorkoch. V príbehu však figuruje aj ich sestra, a preto v Kyjeve nájdete aj niekoľko sôch, ktoré zobrazujú týchto štyroch zakladateľov.
  • V centre mesta sa dá pohybovať peši, avšak k niektorým pamiatkam sa zveziete metrom či použijete Uber. Oba dopravné prostriedky sú veľmi lacné. Metro je v prevádzke od roku 1960, má tri linky a 43 staníc. Súčasťou metra je aj najhlbšia stanica metra svete – Arsenalna. Jej hĺbka je 105,5 metra.
V legende o založení Kyjeva figurujú traja bratia a ich sestra
V legende o založení Kyjeva figurujú traja bratia a ich sestra

Čo vidieť a zažiť v Kyjeve

1. Chrám svätej Sofie

Návštevu Kyjeva sme začali spoznávaním jeho dávnej histórie. Keďže sme si uvedomili, že o nej toho veľa nevieme, nechali sme sa sprevádzať sprievodkyňou Annou, ktorú sme našli na Instagrame. A nemohli sme urobiť lepšie. Predstavila nám históriu a legendy Kyjeva a ukázala nám najdôležitejšie pamiatky mesta, ako aj milé zákutia. Pár jej fotiek nájdete aj v tomto článku. A hoci nám pršalo, oceniť krásu pravoslávnych barokových kostolov a chrámov nebolo ťažké.

Najznámejším z nich je Chrám sv. Sofie, ktorý stojí priamo v centre mesta. Pochádza z 11. storočia a za 50 hrivien (čo je asi 30 centov) si ho môžete prezrieť zvonku i zvnútra. Len prednedávnom bolo povolené v ňom fotiť. Keď nám túto informáciu Anna oznámila, nijako ma to nezasiahlo, veď som už videla kopu svätostánkov bez potreby fotiť ich interiér. Avšak Chrám sv. Sofie je veľmi fotogenický – jeho steny pokrývajú zaujímavé maľby a fresky, ktoré sa tu po stáročia postupne objavovali. Maľoval ich tu samotný ľud. Chrám je akousi knihou dejín kyjevského národa. Na stenách tak nájdete aj zápisy o kúpe či predaji alebo sobášne zmluvy. Zo zvonice, na ktorú je samostatný vstup, si môžete pozrieť Kyjev z výšky.

Chrám svätej Sofie, Kyjev
Chrám svätej Sofie v Kyjeve

https://www.instagram.com/p/BLCMhssBidJ/

2. Kláštor svätého Michala

Neďaleko Chrámu svätej Sofie sa nachádza park a v ňom Kláštor svätého Michala. Jeho zlaté kupoly a modrá fasády žiaria už zdiaľky. Okrem toho z parku je pekný výhľad na rieku Dneper a tiež sochu Vladimíra I. – ktorý v roku 988 prijal kresťanstvo. Od rieky sa k parku viete dostať zubačkou, ktorá tu premáva.

Kláštor svätého Michala v Kyjeve
Kláštor svätého Michala v Kyjeve

https://www.instagram.com/p/B0q8CrvnXp3/

Socha Vladímira I. v Kyjeve a rieka Dneper
Socha Vladímira I. v Kyjeve a rieka Dneper

3. Kláštor Kyjevsko-pečerská lavra

Lepší výhľad však na vás čaká z kláštorného komplexu, ktorý je zároveň najnavštevovanejšou pamiatkou mesta Kyjevsko-pečerská lavra. Ide o komplex chrámov, ale aj jaskýň či podzemných chodieb, v ktorých žili mnísi a v súčasnosti tu v sklenených truhlách ležia telá svätých. Naša sprievodkyňa nám pri každej truhle rozpovedala legendu o danom svätcovi a tiež v akej situácii sa k nemu veriaci modlia a prosia ho o pomoc. Jaskyne môžete navštíviť zdarma a počas prehliadky sme si v nich svietili špeciálnymi sviečkami, čo miestu dodávalo tajomnú atmosféru.

Kláštor Kyjevsko-pečevská lavra v Kyjeve je zapísaný v UNESCO
Kláštor Kyjevsko-pečevská lavra je zapísaný v UNESCO

Súčasťou komplexu sú však aj kláštorné budovy a chrámy, ktoré už sú spoplatnené, avšak ceny sú veľmi priaznivé. Hlavný chrám zasvätený Zosnutiu presvätej Bohorodičky patrí k najväčším skvostom Kyjeva.

Chrám Zosnutia presvätej Bohorodičky v Kyjevsko-pečerskej lavre
Chrám Zosnutia presvätej Bohorodičky v Kyjevsko-pečerskej lavre

Okrem toho tu nájdete aj Múzeum miniatúr, v ktorom sa nachádza napríklad báseň napísaná na ľudskom vlase.

4. Socha Matka vlasti

Neďaleko kláštorného areálu sa nachádza obrovská socha Matky vlasti, do ktorej sa voľakedy dalo vojsť a cez priezor jej očí ste si mohli prezrieť Kyjev z vtáčej perspektívy. V čase našej návštevy bola, bohužiaľ, zatvorená. 

Monument Matka vlasti, Kyjev
Monument Matka vlasti v Kyjeve

5. Zlatá brána

Nie sú to však iba chrámy a ich zlaté kupoly, ktoré potešia oko návštevníkov. V centre mesta sa nachádza tzv. Zlatá brána, jedinečná architektonická pamiatka, ktorá je vstupnou bránou do mesta z 11. storočia.

6. Andrejevského svah a Kostol sv. Ondreja

Najzaujímavejšou ulicou je zase Andrejevského svah – neveľká ulica, ktorá klesá od kostola sv. Ondreja a je plná pouličných umelcov. Nachádza sa na nej aj dom spisovateľa Michaila Bulgakova, čokoládovňa, romantické Múzeum jednej ulice či originálne graffiti.

Chrám svätého Ondreja, Kyjev
Chrám svätého Ondreja v Kyjeve

https://www.instagram.com/p/Bk4TafzhqIJ/

7. Kyjevské graffiti

Graffiti sú samostatnou kapitolou pri prechádzkach ulicami Kyjeva. Zdobia mnoho inak zanedbaných budov a sú to naozaj umelecké diela.

Graffiti v kyjevských uliciach
Graffiti v kyjevských uliciach

Graffiti na Andrejevského svahu, Kyjev
Graffiti na Andrejevského svahu v Kyjeve

8. Alej sôch

Zaujímavou zastávkou je aj park známy ako Alej sôch. Nájdete v ňom Alicu v krajine zázrakov či Malého princa.

Malý princ v Aleji sôch, Kyjev
Malý princ v Kyjeve

Múzeá v Kyjeve, ktoré stoja za návštevu

Keď vás omrzí prechádzanie sa uličkami, môžete zablúdiť do kyjevských múzeí. Kyjev ich má totiž viac než dosť.

Či už si vyberiete Múzeum miniatúr, ktoré skrýva najmenšiu knihu na svete alebo medzinárodné centrum súčasného umenia PinchuArtCenter, určite nebudete ľutovať.

My sme sa rozhodli nazrieť aj do smutnejšej časti histórie Ukrajiny. Múzeum hladomoru, počas ktorého v rokoch 1932 – 1933 umrelo 7 až 10 miliónov ľudí a patrí k najväčším genocídam na svete. Sprevádzala nás ním mladá študentka, ktorá nám v profesionálnom výklade odhalila časť dejín, o ktorých sme nemali ani tušenie. O tom, ako sa Sovietsky zväz rozhodol pokoriť odbojný ukrajinský národ sa v školách neučí. Návšteva tohto múzea však bola pre mňa podobne silným zážitkom ako návšteva Múzea arménskej genocídy v Jerevane. 

Smutnú časť histórie zaznamenáva aj Múzeum Černobyľu. Za symbolické vstupné si môžete pozrieť zaujímavú expozíciu, ktorá bližšie približuje túto tragédiu. 

Čo ochutnať v Kyjeve

To, ako je Kyjev štedrý na históriu, platí aj pri výbere jedla. Tradičnú ukrajinskú kuchyňu môžete ochutnať napríklad v reštaurácii Taras Buľba či Varenichnaya Katyusha. Povinnou jazdou je ochutnať boršč vareniki – jedlo podobné slovenským pirohom plneným mäsom, kapustou alebo hubami a podávaným so smotanou.

Typickým jedlom sú aj kotlety po kyivsky – vyprážané kura plnené bylinkovým maslom či deruny – zemiakové placky podávané v slanej i sladkej verzii. No a samozrejmosťou je degustácia vodky. Mne osobne najviac chutila vodka s medom a chrenom.

Kyjevské vareniki
Kyjevské vareniki

Ukrajinská vodka s medom a chrenom, Kyjev
Ukrajinská vodka s medom a chrenom

S jedlom a reštauráciami súvisí aj legendárny nočný život, ktorý je v prvom rade lacný a v druhom rade šialený. Mali sme tú česť navštíviť obľúbený podnik Palota č. 6 – čo je v preklade niečo ako nemocničná izba. Tento bar sa nehľadá ľahko, pretože je skrytý v podzemí v tmavej uličke, ale za návštevu určite stojí. Obsluhovať vás budú zdravotné sestričky a drinky vám prinesú napríklad v skúmavkách. Prípadne si môžete sadnúť na bar a zažiť ohňovú šou priamo na vašej vlastnej hlave. K tomuto zážitku sme sa neodhodlali, so záujmom sme ho však sledovali od nášho stola. 

Nápoje v bare Palota č. 6 v Kyjeve
Nápoje v bare Palota č. 6 v Kyjeve

Čo navštíviť v okolí Kyjeva

Ukrajinské Múzeum korupcie

Kým sa Igor Matovič chystá zriadiť v Bonaparte slovenské múzeum korupcie, Ukrajinci už to svoje majú. Je ním vila bývalého prezidenta Janukovyča, ktorá sa po jeho úteku do Ruska stala atrakciou. Rezidencia sa rozkladá na ploche 140 hektárov a nachádza sa asi 25 kilometrov od Kyjeva

Múzeum korupcie pri Kyjeve
Múzeum korupcie pri Kyjeve

Okrem luxusného domu, jazierok a záhrad, tu nájdete súkromný saunový svet, golfové ihrisko, kostol, prístav či areál, v ktorom si ex-prezident nechal pre svoje potreby chovať kone, kravy, pštrosy či prepelice, ako aj pestovať zeleninu či ovocie. Nachádza sa tu tiež pristávacia dráha pre helikoptéru či obrovský a najmä luxusný vozový park, v ktorom okrem aut a motoriek nájdete aj motorové člny. Aby ste si celý areál stihli prezrieť a neboleli vás nohy, môžete si pri vstupe prenajať bicykel, kolobežku či golfový vozík. Celú rezidenciu spravuje skupina majdanských aktivistov, ktorý ju vraj štátu odovzdajú vtedy, keď sa Ukrajina zbaví korupcie. A to asi ešte nejaký čas potrvá.

Pirogovo múzeum

Neďaleko Kyjeva sa nachádza aj skanzen ukrajinskej dediny s názvom Pirogovo múzeum, to sme už však do nášho programu nestihli zaradiť. Hádam nabudúce, pretože do Kyjeva sa chcem určite ešte vrátiť.

Viac cestovateľských článkov si môžete prečítať v sekcii Na cestách.

Kyjev – mesto plné prekvapení

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top