Vzdelávacie videá na jednom mieste a prehľadne

Aj vy máte na škole zablokovaný prístup na YouTube pre nevhodný obsah? Najznámejší portál s videami práve kvôli týmto blokovaniam vytvoril špeciálnu „školskú verziu”, ktorá filtruje nevhodný obsah pre žiakov a ponecháva iba videá, ktoré majú naozaj vzdelávať! Nový nástroj učiteľom a žiakom umožňuje organizovať rôzne vzdelávacie materiály podľa tém a školských predmetov. Je na https://www.youtube.com/learning.

Mohli by ste namietať, že na YouTube videá už boli dávno, no výhodou tejto novej služby pre školy je to, že filtruje urážlivý, rušivý alebo inak nežiaduci obsah a z videí odstraňuje reklamu alebo upútavky na hudobné videoklipy, aby žiakov pri učení nič nerozptyľovalo. Videá sa nedajú ani komentovať alebo odporučiť ostatným. 

Na vytváraní bohatého obsahu spolu s YouTube spolupracovali mnohí učitelia a niekoľko vzdelávacích inštitúcií. K dispozícii tak máte až 400 000 vzdelávacích videí, ktoré sú prehľadne roztriedené v prvom rade podľa typu vzdelávania a následne podľa vzdelávacej oblasti alebo predmetu. Na stránke si môžete nastaviť jazyk, v ktorom sa vám bude zobrazovať menu (slovenčina, čeština, angličtina a ďalších 50 jazykov). 

Triedenie podľa typu vzdelávania:

  • základné a stredné školy
  • univerzity
  • celoživotné vzdelávanie

Triedenie podľa vzdelávacích oblastí: 

  • jazyky
  • matematika
  • história a sociálne vedy
  • prírodné vedy

V ďalšom kroku si už môžete vyberať z podrobnejšieho menu. Matematika má ďalších 7 podkategórií, prírodné vedy sa členia na 7 ďalších oblastí a história a sociálne vedy obsahujú aj ekonómiu a geografiu. Môžete si tiež vybrať z 11 jazykov. Kategorizovanie je stále jemnejšie a konkrétnejšie. Každý učiteľ má možnosť vytvoriť si vlastnú knižnicu videí a zdieľať ich so žiakmi. S vlastnou knižnicou videí môžete pracovať v menu, ktoré je na dolnej lište stránky. 

Videá pomáhajú žiakom lepšie pochopiť život okolo nich, prepájajú školu s reálnym svetom a prekonávajú hranice a vzdialenosti. Učiteľom zasa pomáhajú obohatiť tradičné vyučovacie hodiny a učiť sa od kolegov z celého sveta. Podobne ako väčšina produktov je aj YouTube pre školy zadarmo. Pridajte sa aj vy do tejto bezpečnej celosvetovej školy videí. 

Vzdelávacie videá na jednom mieste a prehľadne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top